Skaitome kosmetikos sudėtis: paviršinio aktyvumo medžiagos arba kaip chemija virsta Tavo mėgstamiausiu šampūnu

Beauty Kubes kosmetika paviršinio aktyvumo medžiagos šampūnas

Jeigu nori kurti kosmetiką, tiesiog privalai gerai išmanyti paviršinio aktyvumo medžiagas. Štai kodėl kosmetikos gamintojai kartais praleidžia metų metus testuodami įvairias kosmetikos formules ir kurdami naujus produktus. Padaryti taip, kad šampūnas putotų, yra lengva kaip du kartu du. Bet padaryti taip, kad jis patiktų Tau, o dar su intencija, kad norėtum sugrįžti nusipirkti antro buteliuko (ar dėžutės), yra visas mokslas ir menas. Būtent paviršinio aktyvumo medžiagoms esame dėkingi, kad mūsų mėgstamas šampūnas putoja taip ir ne kitaip, o kondicionierius iš tiesų švelnina plaukus iki kačiuko pilvuko pūkų minkštumo.

Iš esmės ką daro paviršinio aktyvumo medžiagos (PAM) – tai sumažina paviršinę įtampą. Paprastas pavyzdys: žiemą plaukai elektrinasi kaip pasiutę. Naudojant tinkamai parinktą kondicionierių, kuriame yra tam tikrų paviršinio aktyvumo medžiagų, elektrinimasis dingsta, plaukai nugula kur jiems ir vieta, o ne styro kaip antenos.

Šampūno buteliuko turinį įprastai sudaro kelios ar keliolika medžiagų, iš kurių paviršinio aktyvumo medžiagos gali sudaryti net iki 30%. Nepaisant to, kokių gerų (ar nelabai) dalykų pridėta į Tavo šampūną, būtent jame esančios PAM gali stipriai nulemti Tavo nuomonę apie jį.

Taigi kaip veikia paviršinio aktyvumo medžiagos? Ir kas yra micelės?

Įsivaizduokime situaciją: ant galvos yra savaitę neplauti plaukai, o rankoje – šampūno buteliukas. Apie šį pavyzdį ir suksis tolimesnis pasakojimas.

Trumpai iš mokslo srities - kai paviršinio aktyvumo medžiagos patenka į tirpalus, molekulės išsirikiuoja tam tikra tvarka, priklausomai nuo tirpalo sudėties, PAM kiekio ir temperatūros.

Jeigu į vandens tirpalą įpilsime itin mažą kiekį PAM, molekulės varinėsis pirmyn ir atgal be jokios aiškios tvarkos bei neformuos putojančių struktūrų (mūsų pavyzdyje įsivaizduok situaciją, kuomet ant itin nešvarių plaukų uždedi lygiai vieną lašelį šampūno ir bandai viską išplauti dideliu kiekiu vandens). Tačiau nepagailėjus PAM ir pasiekus kritinę micelių koncentraciją (angl. Critical Micelle Concentration), paviršinio aktyvumo medžiagų molekulės susiburs į sferines struktūras, vadinamas micelėmis. Viršutiniame tokių sferų sluoksnyje yra hidrofilinės (vandenį mėgstančios) dalys, o tokio darinio viduryje yra lipofilinės (riebalus mylinčios) dalys.

Įsivaizduok spurgą, įdarytą kremu. Bulkutė yra hidrofilinė, o įdaras – lipofilinė dalis.

Micelės jau yra pajėgios šalinti riebalus nuo paviršiaus, taigi tinkamas šampūno kiekis sėkmingai išplauna ir labai susiriebalavusius plaukus – belieka nuskalauti vandeniu ir plaukai vėl švarūs.

Kam naudojamos paviršinio aktyvumo medžiagos?

PAM angliškai vadinamos surfactants (surface active ingredient) – tai yra cheminės medžiagos, mėgstančios tiek vandenį, tiek riebalus. Pagal savo molekulinės struktūros prigimtį PAM turi gebėjimą sumažinti paviršinę įtampą, kai patenka į riebalų ir vandens gausią aplinką (dar kartą: stovi vonioje su nešvariais plaukais, o rankoje – šampūno buteliukas ar gabalėlis. Būtent nuo paviršinio aktyvumo medžiagų, esančių šampūne, didele dalimi priklausys, kaip šampūnas išplaus plaukus ir koks bus jausmas, kai šie išdžius).

Kokiu tikslu kosmetikoje naudojamos paviršinio aktyvumo medžiagos?

  1. Valymui ir plovimui (kad riebalai būtų nuplauti su vandeniu)
  2. Emulsijoms (kad riebalai susijungtų su vandeniu)
  3. Tirpinimui (kad riebalai ištirptų vandenyje)
  4. Kondicionavimui (čia apie tas antenas-plaukus, kurios po to virsta kačiuko pūkų minkštumo)
  5. Kitokiems ypatingiems poreikiams

Panagrinėkime kiekvieną situaciją atskirai.

1. Valomosios paviršinio aktyvumo medžiagos

Kai pakankamas kiekis paviršinio aktyvumo medžiagos patenka į mišinį (šampūnas ant šlapių riebaluotų plaukų), nutinka situacija, kuomet riebalai ištirpsta vandenyje, o juos nuplovus vandeniu turime švarų paviršių (šampūnas suriša riebalus nuo galvos odos paviršiaus, nuplaunam vandeniu ir plaukai lieka švarūs).

Be to, šios medžiagos pasižymi dar ir putojimą sukeliančiu poveikiu ir dažnai šnekamojoje kalboje vadinamos tiesiog putokliais. Čia labai svarbu prisiminti, kad putojimas, kaip savybė, nėra susijusi su kosmetikos priemonės gebėjimu valyti ir plauti! Taigi, jei koks žolinis šampūnas putoja negausiai, tai nereiškia, kad Tavo plaukai liks nešvarūs. Tiesiog putojimas jau yra mūsų daugelio išsiugdytas poreikis ir norime bei tikimės, kad šampūnas gerai putos = gerai išplaus plaukus.

2. Emulsikliai kaip paviršinio aktyvumo medžiagos

Valomoji ir plaunamoji kosmetika yra sukurta tam, kad pašalintų riebalus nuo odos ar plaukų paviršiaus. Tuo tarpu kita grupė kosmetikos yra sukurta atvirkščiai – ji skirta papildomai užtepti riebiųjų substancijų ant odos ir plaukų.

Paprasčiausias emulsiklio panaudojimo pavyzdys: gaminame veido kremą ir mums reikia surišti rožių vandenį (vanduo) su avokadų aliejumi (riebalai). Be emulsiklio to nebus įmanoma padaryti ir aliejus liks ant vandens paviršiaus. Taigi emulsikliai suriša riebalus ir vandenį į vieną bendrą masę ir juos stabilizuoja, kad jie du neatsiskirtų dar kartą.

3. Tirpikliai kaip paviršinio aktyvumo medžiagos

Kai aliejų sumaišome su vandeniu, gauname emulsiją. Daugelis emulsijų pagal savo prigimtį tampa vizualiai nepermatomomis priemonėmis. Tuo tarpu kosmetikos chemikai kartais nori dviejų dalykų vienu metu: maišyti aliejų su vandeniu, tačiau kaip rezultatą turėti skaidrią, perregimą priemonę. Tokiu atveju į pagalbą ateina tirpikliai – paviršinio aktyvumo medžiagos, turinčios gebėjimą sukurti tokio mažumo dalelytes, per kurias gali prasiskverbti šviesa ir galutinis produktas išlieka skaidrus. Tokio tipo PAM naudojamos, kai norima riebias substancijas, pvz. aromatus ar natūralias medžiagas, įmaišyti į skaidrius vandeninius mišinius. Pavyzdys – Polysorbate 20.

4. Kondicionuojamosios paviršinio aktyvumo medžiagos

Paviršinio aktyvumo medžiagos gali pasižymėti ne tik plaunamuoju, bet ir kondicionuojančiu poveikiu. Taigi nuo jų priklauso ir tai, kaip atrodys ir jausis mūsų galvos oda ir plaukų paviršius po naudojamo šampūno. Tam, kad jos iš tiesų kondicionuotų, pasirinktos PAM turi būti dar ir nedirginančios. Tokį rezultatą galima pasiekti gaminant nenuplaunamas priemones (pvz. nenuplaunamas plaukų kondicionierius, gerinantis plaukų iššukavimą) arba pasitelkiant PAM, kurios veikia paviršius per elektrostatinį krūvį (pvz. nuplaunamas plaukų kondicionierius, mažinantis plaukų elektrinimąsi).

5. Specialieji efektai kaip paviršinio aktyvumo medžiagos

Iš tiesų paviršinio aktyvumo medžiagų egzistuoja tūkstančiai ir poveikiai kiekvienos yra skirtingi. Štai pavyzdžiui pasitelkę atitinkamas PAM galime išgauti antibakterinį poveikį ir PAM panaudoti kaip konservantą kosmetikoje. O kitos PAM naudojamos vien estetiniais tikslais, kad pavyzdžiui Tavo šampūnas turėtų perlams būdingo spindesio. Dar kitos PAM naudojamos kaip tirštikliai ar kaip dirglumą mažinančios medžiagos. Be to, kai kurios jų gali pagerinti ir kosmetikos priemonės stabilumą.

Gerai, o tai ką rasiu savo šampūne ir ko man iš jo tikėtis?

Pagal savo meilę vandeniui paviršinio aktyvumo medžiagos skirstomos į 4 grupes:

  1. Anijoninės paviršinio aktyvumo medžiagos.
  2. Katijoninės PAM.
  3. Amfoterinės PAM.
  4. Nejoninės PAM.

Visos jos gerokai skiriasi ir savo poveikiu odai bei plaukams. Vienas rasime šampūnuose, o kitos dedamos į kondicionierius ir plaukų kaukes. Kur ir ko ieškoti?

1. Anijoninės paviršinio aktyvumo medžiagos

Šios vienos populiariausių PAM kosmetikoje pasižymi neigiamu krūviu vandenyje. Dažnai šampūnuose ir dušo geliuose sutinkami populiarieji sulfatai ir yra anijoninių PAM pavyzdys. Apskritai jos pasitelkiamos tose priemonėse, iš kurių reikalaujama gero plovimo ir stipraus putojimo.

Sulfatų rūšių yra daugybė. Dažniausiai sutinkami sintetiniai sulfatai, tokie kaip sodium lauryl sulfate (SLS), ammonium lauryl sulfate (ALS) bei jų pusbrolis sodium laureth sulfate (SLES). Tai yra fantastiški putokliai, plovikliai ir valikliai, be to, jie ir vieni iš pigiausių rinkoje. Trūkumas tas, kad esant jautresnei odai šie sulfatai gali ją dirginti (keliu ranką! Tiesą sakant, būtent asmeninis odos ir plaukų nepakantumas sulfatams lėmė nesibaigiantį gilinimąsi į kosmetiką, jos sudėtis ir poveikį. Labai džiaugiuosi už tuos, kuriems sulfatai yra bala nematė ir odos nedirgina joks šampūnas ar dušo gelis. Kiek laiko susitaupo ieškant to, kas tinka iš tikrųjų! Na o kam sulfatai kelia klausimų, kviečiu skaityti toliau.)

Sulfono rūgščių PAM yra gerokai švelnesnės už sulfatus. Jas galime sutikti po šiais pavadinimais: taurate, isethionate, olefin sulfonate, sulfosuccinates. Priežastis, dėl kurios kosmetikoje jos sutinkamos gerokai rečiau už sulfatus – kaina. Sulfono rūgščių PAM gamyba yra gerokai brangesnė.

Kitos populiarios anijoninės paviršinio aktyvumo medžiagos:

  • Sodium laureth sulfate, Sodium lauryl sulfate, TEA lauryl sulfate ir kiti sulfatai
  • karboksilatų šeima: Sodium lauroyl sarcosinate, Sodium stearate
  • sulfonatai, pvz. Sodium olefin sulfonate
  • sulfosucinatai, pvz. Disodium laureth sulfosuccinate, Disodium oleamine sulfosuccinate, Sodium dioctyl sulfosuccinate
  • Sodium Lauryl Sulfoacetate
  • kitos PAM, tokios kaip Isethionates, Taurates.

Kviečiu atrasti kietąjį šampūną Beauty Kubes – angliškus šampūno kubelius, kuriuose pasitelkiamos vos dvi švelniai veikiančios ir plaukus tausojančios paviršinio aktyvumo medžiagos:

  • Sodium cocoyl isethionate dėl savo švelnumo dar vadinamos vaikiškomis putomis. Tai iš kokosų aliejaus išgauta plaunamoji medžiaga, pasižyminti geru putojimu. Stabilios, gausios ir aksomiškai švelnios putos nesausina odos, štai kodėl ši medžiaga taip vertinama odos ir plaukų priežiūroje. Veiksminga tiek esant kietam, tiek ir minkštam vandeniui, todėl nesukelia papildomų rūpesčių plaunant plaukus įvairiausiomis sąlygomis. Lengvai suriša vandenį su riebalais ir nešvarumais, kuriuos po to belieka nuskalauti vandeniu.
  • Sodium cocoyl glutamate yra vienas švelniausių putoklių, gaminamų iš atsinaujinančių žaliavų ir išgaunamas iš kokosų aliejaus bei fermentuoto cukraus. Pasižymi puikiomis plaunamosiomis ir putojimą sukeliančiomis savybėmis, tačiau ir tausoja odą bei neleidžia jai prarasti drėgmės. Šampūnas su šiuo putokliu suteikia plaukams švelnumo ir blizgesio. Biologiškai skaidi medžiaga, gerai toleruojama jautrios, į sudirgimus ir alergijas linkusios odos.

 2. Katijoninės paviršinio aktyvumo medžiagos

Pasižymi teigiamu krūviu vandenyje ir daugiausia naudojamos kondicionuojančiose priemonėse (Tavo plaukų kondicionierius ir plaukų kaukė, tikėtina, jas turi). Angliškai šias PAM galime atpažinti tipiniais pavadinimais: amine, alkylimidazoline, alkoxylated amine, quaternized ammonium compounds.

Populiariausi yra būtent pastarieji junginiai, angliškai trumpinami Quats. Tai yra junginiai su azotu, elektrostatiškai besijungiantys su neigiamu krūviu (pažeistais odos plotais ir plaukų baltymais), dėl ko jie priešinasi nuplovimui. Tokių priemonių arba visai nereikia nuplauti, arba nuplovus yra juntamas švelnumo pojūtis ant odos ar plaukų paviršiaus. Quats, tokie kaip Cetrimonium chloride ir Stearalkonium Chloride dažnai sudaro plaukų kondicionierių bazę.

Didžiausias iššūkis dirbant su katijoninėmis PAM yra tas, kad katijonai tipiškai nėra suderinami su anijonais. Tai reiškia, jog yra sudėtinga sukurti tokią kosmetikos priemonę, kuri tuo pat metu IR plautų, IR kondicionuotų (atsimeni šampūnus „2-in-1“? Dėl savo prigimties jie retai būna geras atvejis). Katijoninės PAM taip pat gali būti dirginančios, dėl to kas kartą kuriant kosmetikos priemonę reikia svarstyti įvairius variantus ir PAM derinius.

Vis dėl to, šiais laikais daugelyje šampūnų yra nedidelis kiekis tam tikrų katijonų, kurie kondicionuoja plaukus, kai išsplovę šampūnu juos skalaujame vandeniu – tam, kad girgždantis švarumo pojūtis nevirstų pernelyg išsausinta galvos oda, o plaukai taptų švelnesni.

Katijonų, naudojami šampūnuose, pavyzdžiai: Polyquaternium-47, Polyquaternium-22, Polyquaternium-10, BTMS, Polyquat 7, Honeyquat.

Beauty Kubes kondicionieriuje ir kaukėje naudojama katijoninė paviršinio aktyvumo medžiaga hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride – už sunkiai ištariamo mokslinio pavadinimo slepiasi vandenyje tirpus, itin saugus, nedirginantis ir biologiškai skaidus organinis junginys, išgautas iš kampuotųjų pupenių sėklų (trumpiau tariant, guaro – tirštiklio, garsėjančio kulinarijoje). Ši medžiaga, turėdama teigiamą joninį krūvį, neutralizuoja neigiamą krūvį ant plaukų paviršiaus, galintį sukelti elektrinimąsi ar vėlimąsi. Dar daugiau, šis junginys nenusvarina plaukų ir plaukai išlieka purūs ir švelnūs.

3. Amfoterinės paviršinio aktyvumo medžiagos

Egzistuoja ir tokių paviršinio aktyvumo medžiagų, kurios gali turėti tiek teigiamą, tiek neigiamą krūvį, priklausomai nuo aplinkos, į kurią jos patenka. Vienos iš jų yra Sodium Lauriminodipropionate, Disodium Lauroamphodiacetate, Cocamidopropyl betaine, Cocamido betaine, Lauryl Betaine.

Amfoterikai kosmetikoje naudojami kaip antrinės PAM, kas reiškia, jog paprastai derinami su kitokio tipo paviršinio aktyvumo medžiagomis. Jie gali padidinti putojimą, pagerinti kondicionuojamąsias savybes ir net sumažinti kosmetikos priemonės keliamą dirginimą. Šio tipo PAM naudojamos vaikiškuose šampūnuose ir kituose valikliuose, kurių prigimintis turi būti švelni. Trūkumas – amfoterikai neturi tokių gerų valomųjų savybių kaip anijonai ir neveikia kaip efektyvūs emulsikliai (štai kodėl kūdikių šampūnas niekuomet gerai neišplaus stipriai besiriebaluojančių suaugusiojo plaukų). Ir vis dėl to dėl savo švelnumo jos yra vertinamos kūdikiams skirtuose šampūnuose ir dažnai juose naudojamos tik amfoterinio tipo PAM.

4. Nejoninės paviršinio aktyvumo medžiagos

Paskutinė klasė surfaktantų nepasižymi jokiu specifiniu krūviu. Dažniausiai nejoninės PAM pasitelkiamos kaip emulsikliai, kodicionuojančios medžiagos arba tirpikliai. Tai dažniausiai naudojamų PAM rūšis. Šios PAM yra švelnaus poveikio ir retai šampūnuose naudojamos kaip valomosios medžiagos. Populiariausios nejoninės PAM yra alkoholiai, alkanolamidai, esteriai ir amino oksidai.

Alkoholiai, tokie kaip Cetyl ar Stearyl alcohol, naudojami kremų ir losjonų formulėse, kad suteiktų joms tūrio ir malonaus pojūčio ant odos. Šie alkoholiai taip pat stabilizuoja emulsijas ir sumažina kosmetikos priemonių dirginimą.

Amino oksidai, tokie kaip Cocamidopropylamine oxide, naudojami kaip putojimą gerinanti medžiaga įvairiausiuose plovikliuose ir valikliuose.

Krūva esterių pasitelkiama tam, kad kosmetikos priemonė kondicionuotų, suteiktų slidumo ir blizgesio odos ir plaukų paviršiams. Polysorbate esters veikia kaip tobuli tirpikliai aromatinėms medžiagoms ir augaliniams aliejams.

Taip pat nejoninėms PAM priskiriami Laureth-3, Laureth-4, Cocamide DEA, Decyl Glucoside, Coco glucoside, polisorbates – tai labia švelnios PAM, stabilizuojančios šampūno putas, tirštinančios jį ir dažniau aptinkamos riebių plaukų šampūnuose.

Tai ką rinktis?

Amžinas klausimas! Gal aš pasakyčiau taip: būčiau atsargi su sulfatais ir pamėginčiau paeksperimentuoti su skirtingų paviršinio aktyvumo medžiagų turinčiais šampūnais. Pati plaunu plaukus kas 2-3 dienas ir pastebėjau, kad nors sulfatai plaukus išplauna labai švariai, jau kitą dieną galvos oda pasiunta ir kaip apsaugą nuo tokių išpuolių ima greičiau išskirti riebalus, dėl ko plaukai tampa nešvarūs gerokai greičiau. Mėgstu tokius šampūnus, kuriuose dera švelnios PAM + įvairiausi baltymai (plaukų statybinės medžiagos) + augaliniai aliejai + eteriniai aliejai. Štai dėl ko žaviuosi Beauty Kubes – Didžiojoje Britanijoje gaminamais augalinės kilmės šampūnų ir kondicionierių kubeliais, kuriuose dera visi šie keturi dalykai! Rinkis iš kelių rūšių priemonių pagal savo plaukų ir galvos odos poreikius.

Visas Beauty Kubes rūšis kviečiu peržiūrėti čia.

Anijoninės PAM vienareikšmiškai pasižymi stipriausia plaunamąja galia, štai kodėl sulfatai yra taip užvaldę šampūnų rinką. Nejoninės ir amfoterinės PAM nėra tokios efektyvios kaip plovikliai, tačiau dažnai pasitelkiamos švelniuose šampūnuose. Galima ieškoti tokių šampūnų, kuriuose būtų panaudotos visų trijų tipų PAM, kad efektyviai išplautų plaukus, tačiau nenudrožtų plaukams gyvybiškai svarbių riebalų nuo galvos odos paviršiaus. Turėk omeny, jog kuo stipriau brūžinsi, šveisi ir plausi savo galvos odą, tuo bus didesnė tikimybė, jog ji ims elgtis priešingai ir riebalų išskirs dar daugiau. Pusiausvyra! Visame kame verta jos siekti ir palaikyti.

Katijoninės PAM šampūnuose naudojamos rečiau ir jos suteikia kondicionuojantį poveikį. Jeigu šampūnas skirtas sausiems, dažytiems ar pažeistiems plaukams, jame tikriausiai bus ir katijoninių PAM.

 

Įrašas parengtas remiantis šiais šaltiniais:

https://chemistscorner.com

http://hairmomentum.com

https://thethingswellmake.com

https://www.hairscientists.org

https://zendesigns.co.nz

https://www.newdirectionsaromatics.com

https://www.prnewswire.com

https://www.naturesaid.ca


Senesnis įrašas


Palikti komentarą

Turėkite omenyje, jog komentarai iš pradžių peržiūrimi ir patvirtinami prieš publikuojant